İZMİR AUTOMATIC CARPARK

The Building Without Human
The Alsancak Automatic Parking Lot is located in the İzmir Alsancak neighborhood of the İzmir Metropolitan Municipality, on Sair Eşref Street, directly across from the Alsancak Hocazade Mosque, in one of the city’s busiest areas. The automatic car park project, which located on an area of 938m2 and can accommodate 380 cars, features a smart design with modern traces, as well as a pragmatic and practical approach to today’s challenges. The design of the building as an 11-storey steel machine that contributes to the city reveals an innovative conceptual approach that aims to transform the programmatic and function-planned organization of ecological concerns into design principles.
Location

İZMİR, TURKEY

Client

İZMİR METROPOLITAN MUNICIPALITY

STATUS

Completed

TIME

September, 2012

SIZE

11.000 m²

CATEGORIES

CAR PARK

IZMIR AUTOMATED PARKING LOT

The Alsancak Automatic Parking Lot is located in the İzmir Alsancak neighborhood of the İzmir Metropolitan Municipality, on Sair Eşref Street, directly across from the Alsancak Hocazade Mosque, in one of the city’s busiest areas. The automatic car park project, which located on an area of 938m2 and can accommodate 380 cars, features a smart design with modern traces, as well as a pragmatic and practical approach to today’s challenges. The design of the building as an 11-storey steel machine that contributes to the city reveals an innovative conceptual approach that aims to transform the programmatic and function-planned organization of ecological concerns into design principles.
The concept behind the design of the İzmir Automatic Parking Lot is that people and vehicles should never come into contact until they divide and meet afterwards. The structural solution, as a fully steel structure, is supposed to be constructed in compliance with sustainability standards, and the project is organized into 11 separate floors, making it the tallest building in İzmir. The automated lifting system technology was adapted with the organizational system of the car park with a capacity of 380 vehicles, and the system’s vehicle parks, which allow the system to reach the maximum capacity in the unit area, were built in compliance with disabled vehicle standards.
The building’s life cycle setup has been taken into account in the design phase in terms of sustainability, according to environmental consciousness. The concepts of minimizing environmental harm, low carbon footprint and local resource usage, energy generation, and successful use of passive air conditioning systems were comprehensive and influenced the concept decisions, taking into account the building, use, and demolition cycles. The structure, which aims to share the green within it with its surroundings, focuses on improving the city’s relationship with the environment by providing new green perspectives.
The zone where Izmir Automatic Parking is located is one of the highest rhythm points of the city during the day and night time. With its proximity to transportation networks, its position at an easily accessible point, and the contribution of mechanical and automation systems it includes, it is an ecologically responsible and smart structure. The programmatic areas are based on working together with the bilateral organization with strong relationships, with the exception of the ground floor, with the automated car park, the practical setup that distinguishes the customer—. The basic functional design inputs are the vehicle and pedestrian flow focal points. It provides two-way benefits by reducing toxic gas emissions from cars, in addition to saving time for users.
Many city dwellers from all sociocultural and socioeconomic segments of the city visit hospitals, healthcare units, and workplaces during the day, and this area, which will serve the intensive users of the housing function and the entertainment sector at night, also welcomes many visitors due to its proximity to Izmir Fair, will welcome many visitors. The building’s location makes it a central setting that can adapt to the city’s circulation flow. The building contributes to reducing the energy spent on transportation and reducing the urban density thanks to its construction that reduces the exhaust consumption, reduces the central traffic, the possibility of being close to the transportation network and being in an easily accessible point.

According to lighting and air conditioning systems regulated by building automation systems, it is built to get the most out of sunlight. In keeping with the natural rhythm of the environment, a design was created to enhance the mechanical effect on the facades and give them a sense of asymmetry and movement. The basic data include the facade’s composite panel and reflected glass ratio, the hot environment of İzmir climate, its external perceptibility, and its suitability to the urban texture. Furthermore, it is intended to conform to the spatial psychology of the environment during the transition from day to night, or from winter to summer, using lighting color and movement.

Sustainable and ecological cycle perception has been combined with energy efficiency concepts in the Izmir automatic car park project. The aim of combining mechanical and automation systems with the sustainable design is to create a smart building design that is also environmentally responsible. The building’s artificial ventilation and mechanical systems, as well as active automation and passive air conditioning systems, provide optimum performance and energy usage while reducing energy conservation and carbon emissions. By prioritizing low emission, local, environmentally sustainable, and transformation-ready requirements in the building’s material selection, it is intended to minimize resource energy consumption to a minimum and secondary energy consumption to a minimum.

Apart from a typical car park building, cars that enter all floors use an automatic lifting system to prevent exhaust gas from being emitted into the environment and to limit chemical and hazardous particle exposure to building users to a minimum. Besides that, it emits carbon and greenhouse gases by using the least amount of energy possible, with the additional benefit of being extra isolated from the front facade and not being polluted on the parking floors. The system is constructed of re-usable materials. And after their useful life, all products, including all constructions and front covers, will be recycled.