İZMİR COURTHOUSE - AUTOMATED PARKING LOT

With its automated car park around the Izmir courthouse, high vehicle capacity and smart systems, the project, which is located in the central of the industrial and commercial zones, provides permanent and sustainable solutions to the environment’s car parking crisis using cutting-edge technology. The steel structure rises through the ground block, which provides vehicle and user flow, and the building’s monolithic facade is simplified with vertical bands emphasizing the verticality. The automatic car park, which has a capacity of 648 cars, highlights the city’s and green’s responsiveness. The rising parking lot that has been pulled inside has left its facade and ground block to the nature. It has a lightweight structure that is designed with high reliability and sustainability in consideration.

Location

İzmir, Turkey

Client

İZMİR METROPOLITAN MUNICIPALITY

STATUS

Completed

TIME

2018

SIZE

— m²

CATEGORIES

CAR PARK

İZMİR COURTHOUSE – AUTOMATED PARKING LOT

With its automated car park around the Izmir courthouse, high vehicle capacity and smart systems, the project, which is located in the central of the industrial and commercial zones, provides permanent and sustainable solutions to the environment’s car parking crisis using cutting-edge technology. The steel structure rises through the ground block, which provides vehicle and user flow, and the building’s monolithic facade is simplified with vertical bands emphasizing the verticality. The automatic car park, which has a capacity of 648 cars, highlights the city’s and green’s responsiveness. The rising parking lot that has been pulled inside has left its facade and ground block to the nature. It has a lightweight structure that is designed with high reliability and sustainability in consideration.

With its monolithic impact rising to the sky, the building aims to become a new landmark in the region. The glass, which was chosen for its thermophysical behavior, represents the surrounding city view and blends the facade into its environment. A sense of depth and porosity is created by the simulated sky reflected on the glass. Through this effect, structure humanizes the city’s and human-scale systems around it. The building has been built with effective functional plans, with vehicle and user interaction solved on the ground level and the rising floors reserved solely for the vehicle park. Vehicle entry and exit are restricted to the southern part of the car park, and there are six automated vehicle transport systems in the core.