Yavuz Sultan Selİm Underground Automated Car Park & Offices

The Building Without Human

Trabzon underground car park and office building are located at the intersection of an active cultural and commercial axis, on Yavuz Sultan Selim Street. The program of the 14,688 m² social building is a consisting of offices, shops, restaurant, parking lot and activity areas. The facade, which is oriented parallel to the street, is built as a series of planes that open to the street through terracing at various levels. Interactions and intermediate spaces between offices and shops are planned to be as permeable as possible. The building has an automated parking system that counterbalances a significant portion of parking needs of the region.

Location

Trabzon, Turkey

Client

Trabzon Metropolitan Municipality

STATUS

Completed

TIME

March, 2018

SIZE

14.688 m²

CATEGORIES

CAR PARK (Architectural Design)

Yavuz Sultan Selİm Underground Automated Car Park & Offices

Trabzon underground car park and office building are located at the intersection of an active cultural and commercial axis, on Yavuz Sultan Selim Street. The program of the 14,688 m² social building is a consisting of offices, shops, restaurant, parking lot and activity areas. The facade, which is oriented parallel to the street, is built as a series of planes that open to the street through terracing at various levels. Interactions and intermediate spaces between offices and shops are planned to be as permeable as possible. The building has an automated parking system that counterbalances a significant portion of parking needs of the region.

The basic design principle is to reflect Yavuz Sultan Selim Street, which is the intersection direction of the main axes, on the building. Green bands and floor moldings run horizontally throughout the building, emphasizing its horizontality while remaining accessible and permeable to the street flow. In addition, the design language with rhythmic green details is inspired by the street identity, which stretches horizontally. The composite and transparent material ratios are approached with the goal of allowing city users to understand functional network of building. The transitional spaces are designed with an ambiguous language based on a spacious and legibility approach, despite the fact that the mass is knitted with tight functional relationships. The gallery spaces, while providing permeability between the floors, are intimately linked to the circulation elements.

The parking lot structure is designed with fully smart automated systems and a performance-based plan organization. Along with the public parking issue, which impedes heavy traffic flow of the region, new generation technical approaches have been developed to resolve the inadequacy of public spaces. At the first basement level, 4 automatic lift systems provide access to the parking area. There is an access elevator from the middle hall to the ground floor after exiting the vehicle and buying the ticket. Offices, sales zones, and restaurants with terrace connections have been organized on the ground and upper floors.